De hoge verwachtingen van business intelligence

In een nieuwsbrief van ABN Amro bank van deze week stond een verwijzing naar een artikel op hun website over Business Intelligence.

Vooral voor het MKB een belangrijk bericht om te lezen. Hieronder de oorspronkelijke tekst. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

De hoge verwachtingen van business intelligence

De mogelijkheden van business intelligence voor het Nederlandse bedrijfsleven groeien. Hoe kunt u als mkb’er BI gebruiken voor uw bedrijf? Wij geven u een aantal voorbeelden en tips.

Bedrijven in de Transport en Logistiek-sector beschikken dankzij hun operationele informatie over datagoudmijnen. Denk aan transportplanning, warehousemanagementsystemen, boordcomputers. Dit blijkt uit het sectorrapport Transport & Logistiek van ABN AMRO. Ook mkb’ers verzamelen gegevens waardoor zij business intelligence (BI) kunnen benutten. Business intelligence is het slimme gebruik van big data en is een belangrijke manier om het digitale goud te delven. BI helpt bedrijven om de beschikbare informatie inzichtelijk te maken om processen en dienstverlening te verbeteren.

Vrachtwagens van Albert Heijn scherp in het vizier

BI wordt volop gebruikt in het logistieke proces van Nederlandse bedrijven. Albert Heijn gebruikt business intelligence voor de dagelijkse bezorging via ah.nl. De supermarktketen monitort de vrachtwagens met een transportbeheersysteem. Voor elke vrachtwagen wordt de geschatte aankomsttijd bij de klant berekend, waarbij rekening wordt gehouden met gedetailleerde realtime-verkeersgegevens.

Een supermarktketen als Albert Heijn heeft een relatief groot budget, maar ook mkb’ers met meer bescheiden middelen kunnen goed gebruikmaken van BI. De Onderwijs Service Groep, een administratiekantoor voor onderwijs in Nederland, geeft ongeveer 1.000 scholen door middel van data inzicht in bijvoorbeeld ziekteverzuim, personeelsverloop en salarisadministratie.

Wat voor het administratiekantoor geldt, geldt niet voor iedere onderneming. Ieder bedrijf heeft een andere databehoefte. U moet voor uw bedrijf bepalen waar uw grootste databehoefte ligt. Ga geen ‘data verzamelen om het verzamelen’. Bespreek intern welke vragen er zijn die met behulp van data beantwoord kunnen worden.

Maak het niet te groot, maak een start en breid vervolgens binnen uw bedrijf verder uit. U kunt de databehoefte per functie bekijken. Een manager heeft misschien een andere data behoefte dan een IT’er binnen uw bedrijf.

Goed inzetten van BI

Wat kunt u zelf doen? Een mkb’er moet voor nuttig gebruik van business intelligence enkele zaken op een rij zetten:

  • Stel duidelijke doelen op. Waar moet BI voor zorgen? Hiermee bepaalt u meetbaarheid van uw doelen.
  • Zet een duidelijk proces uit. Bijvoorbeeld het vaststellen van tussentijdse meetmomenten, de rollen van uw medewerkers tijdens het proces en wie de beslissingen maken.
  • Leg belangrijke gegevens vast. Het succes van BI hangt samen met het gebruik van de juiste data. Als er gegevens ontbreken, is de analyse niet volledig. Toegang tot relevante databronnen is daarom erg belangrijk.

De juiste skills voor BI

Het analyseren van data vereist specifieke kennis en vaardigheden. Bijna 80% van de ondernemers geeft aandat de sector te weinig medewerkers heeft met specifieke BI-vaardigheden. Uit onderzoek van de KvK blijkt dat 46% van de ondernemers aangeeft geen medewerkers in huis te hebben die waarde kunnen creëren met data. Slechts 7% denkt wel alle benodigde expertise om met data te werken in huis te hebben.

Er zijn verschillende manieren waarop mkb’ers de juiste mensen met specifieke interesse en vaardigheden op het gebied van data-analyse kunnen aantrekken en/of opleiden. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf kunt u besluiten één of meerdere collega’s fulltime in te zetten. Mogelijkheden voor relatief kleinere bedrijven zijn:

  • Omscholing van uw huidige personeel. Dat kan op verschillende afdelingen van uw bedrijf. Een controller kan bijvoorbeeld een goede data-analist zijn vanwege de analytische vaardigheden.
  • Mensen parttime in dienst te nemen, bijvoorbeeld zzp’ers.

Mkb’ers kunnen extra aandacht geven aan het aantrekken en opleiden van mensen met specifieke interesse en vaardigheden op het gebied van data-analyse. De vraag naar data-analisten zal alleen maar toenemen, dus het is belangrijk om zo vroeg mogelijk hiermee te starten.