Waarom kiezen voor data mesh?

Data Mesh is een opkomende benadering voor data-architecturen die afwijkt van de traditionele gecentraliseerde data lakes en datawarehouses. In plaats daarvan verdeelt het data in gedecentraliseerde, domein-specifieke eenheden. Deze aanpak heeft verschillende voordelen:

1. Gedecentraliseerde verantwoordelijkheid en eigenaarschap

In plaats van één centraal team dat verantwoordelijk is voor alle data, verdeelt Data Mesh de verantwoordelijkheid over verschillende domeinteams. Elk domein is eigenaar van zijn eigen data en zorgt voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betrouwbaarheid ervan. Dit verhoogt de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de teams die de data het best kennen.

2. Schaalbaarheid

Traditionele data-architecturen kunnen moeilijk schalen wanneer de hoeveelheid data toeneemt. Een gecentraliseerd team kan overweldigd raken. Data Mesh biedt een schaalbaar model doordat elke datadomein zijn eigen infrastructuur en processen beheert, waardoor bottlenecks worden vermeden.

3. Snellere time-to-market

Omdat domeinteams zelfstandig kunnen werken, kunnen ze sneller nieuwe dataproducten en inzichten ontwikkelen. Ze hoeven niet te wachten op goedkeuringen of afhankelijk te zijn van een gecentraliseerd datateam, wat leidt tot een verkorting van de doorlooptijd.

4. Domeinkennis benutten

Domeinteams zijn vaak de experts op hun vakgebied en begrijpen de nuances en context van hun data beter dan een centraal team. Dit leidt tot dataproducten die beter aansluiten op de specifieke behoeften van de organisatie en gebruikers.

5. Betere data governance

Data Mesh introduceert federated governance, wat betekent dat er gemeenschappelijke standaarden, tools en protocollen zijn, maar de uitvoering en naleving ligt bij de domeinen. Dit zorgt voor een balans tussen autonomie en controle, waardoor governance flexibel maar toch gestructureerd is.

6. Resilience

Omdat data niet meer gecentraliseerd is, maar verspreid over verschillende domeinen, is er minder risico op single points of failure. Als één domein problemen ondervindt, blijven de andere domeinen functioneren zonder al te veel impact op het hele systeem.

7. Eenvoudigere integratie van nieuwe technologieën

In plaats van dat één centrale technologie of platform moet worden gebruikt, kunnen domeinen kiezen voor de technologie die het beste bij hun behoeften past. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe tools en technieken te integreren zonder het hele systeem te beïnvloeden.

8. Betere schaalbaarheid van teams en organisatie

Omdat domeinen onafhankelijk werken, kan een organisatie nieuwe teams of afdelingen toevoegen zonder dat dit de werking van andere teams beïnvloedt. Dit bevordert de groei en maakt het eenvoudiger om nieuwe dataprojecten te starten.

9. Data als productbenadering

Elk domein behandelt zijn data als een product met eindgebruikers. Dit betekent dat er meer aandacht wordt besteed aan de kwaliteit, beschikbaarheid en bruikbaarheid van data, waardoor de waarde van data toeneemt voor de gehele organisatie.

Samenvattend biedt Data Mesh voordelen op het gebied van schaalbaarheid, domeinexpertise, eigenaarschap en time-to-market, terwijl het problemen van traditionele gecentraliseerde data-architecturen oplost door decentralisatie en federated governance.

Reacties zijn gesloten.