Trends in business intelligence

De nieuwste trend in Business Intelligence (BI) is gericht op een combinatie van technologische vooruitgang, gebruiksvriendelijke tools en een meer datagestuurde bedrijfscultuur. Hier zijn enkele van de meest actuele trends in BI:

1. Augmented Analytics

Augmented analytics maakt gebruik van AI en machine learning om data-analyseprocessen te automatiseren. Dit stelt gebruikers zonder diepgaande technische kennis in staat om sneller en gemakkelijker inzichten te genereren. Tools kunnen automatisch trends signaleren, voorspellingen doen en zelfs suggesties bieden voor volgende stappen.

2. Self-service BI

Self-service BI geeft niet-technische gebruikers de mogelijkheid om zelfstandig data te analyseren en visualiseren zonder afhankelijk te zijn van IT-teams. Moderne BI-platforms zoals Power BI, Tableau, en Qlik bieden intuïtieve interfaces waarmee gebruikers zelf dashboards kunnen maken en data kunnen manipuleren, wat leidt tot meer autonomie en snellere besluitvorming.

3. Embedded Analytics

Embedded analytics integreert BI-functies rechtstreeks in bestaande applicaties of workflows van een bedrijf, waardoor gebruikers toegang hebben tot analyses zonder de primaire software te verlaten. Hierdoor kunnen bedrijven hun data direct in de context van hun werk gebruiken, wat leidt tot actievere besluitvorming.

4. Data Storytelling

Data storytelling is de kunst van het presenteren van data in een narratieve vorm, vaak met behulp van visuele hulpmiddelen. Het doel is om complexe data op een eenvoudige en boeiende manier te presenteren, zodat besluitvormers de inzichten beter kunnen begrijpen en toepassen. Tools met storytelling-functionaliteit worden steeds populairder.

5. Cloud-native BI en SaaS-oplossingen

De verschuiving naar de cloud blijft toenemen, met BI-platforms die steeds vaker cloud-native zijn. Cloudgebaseerde BI-oplossingen bieden voordelen zoals schaalbaarheid, toegankelijkheid, en kostenefficiëntie. SaaS BI-platforms worden hierdoor aantrekkelijk voor organisaties, vooral vanwege de lagere infrastructuurkosten en de snelle implementatie.

6. Natural Language Processing (NLP)

Natural Language Processing maakt het mogelijk om met BI-tools te communiceren via natuurlijke taal, zoals het stellen van vragen in een gewone zin (bijvoorbeeld: “Wat was de omzetgroei in Q3?”). Dit maakt het toegankelijker voor mensen zonder technische achtergrond en vereenvoudigt data-analyse voor bredere bedrijfsgebruikers.

7. Predictive en Prescriptive Analytics

Terwijl traditionele BI zich richtte op het beschrijven van wat er gebeurd is (descriptive analytics), verschuift de focus steeds meer naar predictive (voorspellend) en prescriptive analytics (aanbevelingen voor actie). Dit helpt bedrijven niet alleen om toekomstige trends te voorspellen, maar ook om de beste acties te bepalen op basis van die voorspellingen.

8. Real-time Analytics

De vraag naar real-time inzichten groeit, vooral in sectoren waar snelle besluitvorming essentieel is (zoals de financiële wereld, retail, en productie). Streaming data en real-time dashboards geven direct zicht op wat er nu gebeurt, waardoor organisaties sneller kunnen reageren op veranderingen.

9. Data Democratisering en Data Literacy

Data democratisering houdt in dat data toegankelijk wordt gemaakt voor iedereen binnen de organisatie, niet alleen voor datawetenschappers of IT-professionals. Dit gaat hand in hand met de toegenomen aandacht voor data literacy (data-geletterdheid), waarbij bedrijven hun werknemers trainen om effectief met data om te gaan en de inzichten ervan te begrijpen.

10. Data Governance en Security

Met de toename van data en de decentralisatie daarvan, neemt het belang van data governance toe. Er worden meer tools ontwikkeld die compliance, privacy en beveiliging waarborgen, terwijl ze tegelijkertijd de toegankelijkheid van data binnen de organisatie verhogen. Het voldoen aan regelgeving zoals GDPR en CCPA blijft ook een belangrijk aandachtspunt.

11. Conversational BI

Conversational BI, waarbij gebruikers via spraakassistenten of chatbots interactie hebben met BI-systemen, groeit in populariteit. Gebruikers kunnen vragen stellen en onmiddellijk antwoorden en inzichten ontvangen via een natuurlijke dialoog, wat de toegankelijkheid van BI-tools verder vergroot.

Deze trends weerspiegelen een steeds bredere toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van BI-tools, gedreven door AI en automatisering, met een sterke nadruk op het verbeteren van de besluitvorming en het versnellen van zakelijke processen.

Reacties zijn gesloten.